Karrierváltó Anya – Erika története

Mi az eredeti szakmád? Milyen munkakörben dolgoztál?

Közgazdászként végeztem és mielőtt elmentem a 2. gyermekemmel szülési szabadságra egy nagy telekommunikációs vállalatnál dolgoztam, mint adatelemző.

Miért váltottál?

A kérdésre nagyon nehéz egyértelműen válaszolni, hiszen összetett okokból döntöttem a pályamódosítás mellett. Amit kiemelnék, az az hogy olyan szakmára vágytam, amivel értéket teremthetek, valami maradandót, amivel segíthetem az emberek mindennapjait, olyasvalamit ami kézzel fogható és valóban hozzáadott értéket tartalmaz. Fontosnak tartom az élethosszig való tanulást, a programozás pont ilyen, nem vagy vele készen sosem, olyan nincs hogy tudsz mindent, folyamatos önképzés és alázat, ami kell hozzá.

Gyermekvállalás mennyire befolyásolta a szakmaváltás időzítését? Korábban is tervben volt már?

A gyerekek előtt is sok minden érdekelt, de igazából a 2. gyermekem születése után döntöttem úgy, hogy a GYES időszaka szóljon arról IS, hogy belevágok abba, ami érdekel, abba, ami ahhoz kell hogy a változtatni vágyás, változássá alakuljon.

Miért pont azt a szakmát választottad az új utadnak?

A programozás komoly dolog, nem csak úgy nekiülök és megtanulom. Komplex tudást igényel, folyamatos önfejlesztést. Ez jó, mert nem hagyom hogy belesüllyedjek a szürke hétköznapokba. Gondolkozni kell, csapatban is és egyénileg is. Értékteremtő hadművelet. Rögös az út a célig, de megéri a küzdelem, mert a végeredmény egy nagyon kreatív szakma lehet, amiben mindenki megtalálhatja a maga preferenciáját. Legyen az back-end, front-end vagy a kettő határmezsgyéje a full-stack.

Hogy éled meg anyaként, hogy a tanulás időt vesz el a családtól?

Húúú, az eleje nagyon nehéz volt … Igazából még most is nehéz, de nem azért mert a családomtól veszek el időt. Én legalábbis nem, mert éjjel tanulok, amikor már mindenki alszik. Így “csak” magamtól veszek el, méghozzá pihenőidőt, énidőt. Jelenleg ez kezelhető, hiszen belátható időn belül végzünk, de ettől függetlenül nagyon megterhelő. Bízom benne hogy megéri majd a sok áldozatot az eredmény.

Van segítséged a gyerek(ek) körül?

Igen.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened a tanulási időszak alatt?

Alváshiány, mellőzött házastárs, gyermekek esetleges betegsége (akár a saját betegség), versenyhelyzet kezelése a tanulótársak körében, új napirend abszolválása a család minden tagja részéről.

Milyen praktikákat javasolsz a szakmaváltás elött állóknak?

Mindenképpen állítsanak csatarendbe nagyszülőket, babysitter-t, hogy maradjon idő a tanulásra iskolaidő után is, illetve ha nem is tanulunk, akkor legyen egy kis idő a partnerünkre, MAGUNKRA. Nagyon nagy lemondásokkal, áldozatokkal jár a kurzus 10 hónapja, főleg 1-1.5 év körüli kisgyermek mellett …

+1: Ha újrakezdenéd ismét ezt az utat választanád?

Igen!