Karrierváltó Anya – Ági története

Mi az eredeti szakmád? Milyen munkakörben dolgoztál?

Közgazdászként végeztem, 15 évig dolgoztam a médiában, piackutatás illetve sales controlling területen.

Miért váltottál?

Amikor elkezdtem a médiában dolgozni elképesztően érdekes volt, de ahogy a klasszikus média háttérbe szorult, úgy érzetem itt az ideje váltani. A lányom születése körül teljesen leszoktam a tévénézésről, újságot sem olvasok és úgy nem lehet egy iparágban dolgozni, ha nem ismerem a termékeket. Van egy füzetem amibe minden évben leírom január elsején, hogy az új évben mit szeretnék elérni. Most visszanézve már a lányom születése előtt pár hónappal is azt kívántam, hogy találjak egy új területet.

Gyermekvállalás mennyire befolyásolta a szakmaváltás időzítését? Korábban is tervben volt már?

A szülés mindenképpen egy természetes törés a nők karrierútjában. Sokáig gondolkodtam azon, hogy jó-e ha itt azt írom, hogy törés – de legyünk őszinték, az! Amit korábban csináltál, nem tudod folytatni, azt a pozíciót, amiben korábban voltál nem fogod visszakapni. Hogy ebből ki tudsz-e úgy jönni, hogy egy új irányt vesz a szakmai életed, az nem csak rajtunk múlik. Persze a legnagyobb része a miénk, de nagyon sok múlik a családon, a támogató közegen, az anyagi lehetőségeken.

Miért pont azt a szakmát választottad az új utadnak?

Nagyon tudatosan készültem a karrierváltásra. Rengeteg olvastam róla, kifejezetten kerestem azokat a konferenciákat, TEDx előadásokat amik erről szóltak, kikértem egy karrier coach véleményét. Sokat olvastam arról is, hogy milyen lesz a munkaerőpiac 10-15 év múlva – már amennyire ezt meg tudjuk ítélni. Kurzusokra fizettem elő olyan platformokon, mint pl. a udemy. Minden abba az irányba mutatott, hogy programozni kezdjek. Inspirál a komplexitása, az, hogy van benne kihívás és jelentős kereslet van a programozókra, nagy földrajzi szabadságot is ad mindemellett, könnyen tudok később külföldön is munkát vállalni.

Hogy éled meg anyaként, hogy a tanulás időt vesz el a családtól?

Szerencsére a fogzás és a szeparációs szorongás alatt minden szülő megtanul napi 2-3 óra alvással tűrhetően üzemelni. Így az alvás rovására elég jól lehetett egyensúlyozni. A délutáni játszóterezés nálunk csak szakadó esőben és szélviharban marad ki, együtt vacsoráztunk minden este, az esti mese és altatás után fél 10 körül szinte minden nap leültem tanulni. Valahonnan el kell venni, ha a gyerektől nem akarok, akkor magamtól kell: kevesebb alvás, kevesebb sportolás, kevesebb barátokkal töltött idő – kevesebb időnként nulla. Azt nem mondom, hogy mindig mosolyogva vettem ezt tudomásul, de ez egy befektetés. Nekem az is nagyon fontos volt, hogy a lányomnak példát mutassak: kitartó munkával lehet eredmények elérni.

Van segítséged a gyerek(ek) körül?

Igen.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened a tanulási időszak alatt?

A legnehezebb az állandó fáradtság volt, nagyjából egy 8 hónapos folyamatos fogzás volt a tanfolyam. Átéltünk 5 betegséget, egyenként mindegyik kb. egy hétig tartott, amikor tényleg zsonglőrködni kellett, hogy meg tudjuk oldani ki legyen itthon és én sem legyek többet, mint havi 2 napot távol az iskolából. Szerencsére a férjem tud home office-ban dolgozni. Az alvás mellett a férjemmel való kapcsolatomnak sem tett jót ez az egy év, nagyon sokat segített, nagyon támogató volt, de kevés időm volt ráfigyelni és vele lenni. A barátaim nagyon aranyosak, számon tartják, hogy mikor kapnak vissza, tényleg nagyon jó, hogy ennyire megértőek voltak.

Milyen praktikákat javasolsz a szakmaváltás elött állóknak?

Minél több segítséged van, annál könnyebb lesz, ha eddig nem voltál jó benne, tanulj meg segítséget kérni! Legyen bevethető segítség betegség esetére, aki be tud adni egy Nurofen szirupot, tud az orrsziporszival bánni, mesével, festéssel lefoglalni egy lábadozó gyereket. A lakás nem most lesz a legtisztább és nem nem most lesz a legnagyobb rend. Ha tervezed, de eddig nem vetted meg, most van itt az ideje a robotporszívónak, mosogatógépnek vagy a szárítónak. Legyen 2 hetente, havonta egy estétek a pároddal kettesben, nagyon sok támogatást kapunk tőlük, muszáj visszaadni, mert csak kivenni nem lehet egy kapcsolatból. Az elején azt mondták nekünk, hogy aludjunk meg sportoljunk – na erre a kettőre nem volt időnk, ezt muszáj volt elengedni.

+1: Ha újrakezdenéd ismét ezt az utat választanád?

Igen!